HTML

Gondolat, ébresztő!

A többség időnként elgondolkodik különböző dolgokon. Én személy szerint azt hiszem az átlagnál kicsit gyakrabban és hosszabban teszem ezt. Elhatároztam, hogy megosztom a nyilvánossággal a gondolataim egy részét.

Friss topikok

Címkék

Csempézzük-e ki a számítógépünket?

2013.12.08. 09:54 csaki-de

 A tegnapi napon egyik kedves blogtársunk által közölt (átvett) cikk hosszas vitát kavart arról, hogy az új Windows 8 (illetve 8.1) mennyire jó, illetve kevésbé jó operációs rendszer asztali PC használók számára. A kommentek között több érv is elhangzott pró és kontra, úgy az operációs rendszer védelmében, mint ellenében. Én most ezek közül szeretnék néhány dolgot, a teljesség igénye nélkül, de lehetőleg objektív forrásokra támaszkodva megvizsgálni.

1. Többek által is meg lett említve, hogy a a Windows 8, hasonlóan a már leköszönt Windows Vistához, egy át nem gondolt, feleslegesen erőltetett fejlesztési irány, ha a desktop kategóriában vetjük össze őket.

A Vistáról, a Microsoft által kialakított, immár véglegesnek tekinthető vélemény az alábbi két linken megtekinthető:

http://www.gamechannel.hu/cikk/hirblock/ballmerelismeriavistakiforratlansagat

http://itcafe.hu/hir/microsoft_windows_vista_kevesbe_jo_termek.html

 Természetesen ők, akik egyértelműen kötelesek védeni a mundér becsületét, ennél világosabban nem fogalmazhattak, de a lényeg így is benne van.

 Ehhez még azt is figyelembe kell venni, hogy a Vista az XP-hez képest gyakorlatilag semmiféle olyan újdonságot nem tartalmazott, ami egy átlagos felhasználó számára igazán fontos lett volna. Leginkább csak egy teljesen felesleges design orgia volt számítógépre írva. Természetesen annak idején a kifejlesztését a 64bites architectura megjelenésével indokolták, amit valahogy még el lehetett fogadni (bár az XP-t átrakni 64bit-re sem lett volna sokkal nehezebb feladat, mint egy új operációs rendszert megalkotni). Ehhez képest viszont érthetetlen, hogy miért kezdtek el nagy tömegben új hardvereket forgalmazni a Vista 32bites verziójával, amelynek így önmagában, valljuk be őszintén, semmi létjogosultsága sem volt.

2. Az is felmerült több hozzászólásban, hogy a Windows 8 sokkal inkább egy tablet/smartphone operációs rendszer, mintsem desktop felhasználók számára kitalált valami. Ezt nem nehéz elfogadni annak a fényében, hogy míg a fenti két mobileszköz felhasználói közül legfeljebb elvétve akadnak reklamációk az operációs rendszerrel kapcsolatban, addig az asztali gépeken, vagy laptopokon futó változattal már a felhasználók jelentős részének vannak problémái..

A következő linkeken néhány magyar és angol nyelvű oldal probléma listázása olvasható:

http://index.hu/tech/2013/02/03/szivas_windows_8/

http://www.hwsw.hu/hirek/49014/microsoft-windows-8-adobe-flash-google-chrome-biztonsag-sebezhetoseg-tavoli-kodfuttatas.html

http://phys.org/news/2013-07-windows-doesnt-basic-problems.html

 Különös tekintettel arra a helyzetre amikor valaki egy előző Windows verzióról szeretne váltani.

Ismerjük be, nem teszi vonzóvá a váltás lehetőségét.

3. A támogatói érvek között szerepelt, hogy az új operációs rendszer nagy előnye, hogy az érintőkijelzős kezeléshez lett optimalizálva és abban nagyon jól teljesít. Az állítás kétségtelenül igaz és vitathatatlan tény. De önmagában ez még nem támasztja alá az új operációs rendszer létjogosultságát. Ugyanis ez a funkció nem valamiféle különleges újítás a Microsoft részéről. Talán néhány olvasót meg fogok lepni a most következő információval, de az iPad nem az első tablet volt a világon, de még csak nem is a második. Már 2001-ben, tehát majdnem 10 évvel az első iPad megjelenése előtt létezett Windows alapú tablet, természetesen a kor technikai lehetőségeinek megfelelő szinten megépítve. Az eszköz egy módosított Windows 98 rendszert futtatott, ami érintőképernyős kezelésre lett optimalizálva (az eszközhöz egyébként hagyományos billentyűzetet és egeret is lehetett csatlakoztatni, gyorsan, egyszerűen, akár egy asztali géphez). Az sem titok a legtöbb felhasználó számára, aki csak egyszer is végig böngészte a vezérlőpult menüpontjait, hogy a Windows már a 98 Professional Edition óta beállítható érintőképernyős üzemmódhoz is. Tehát nem igazán kellett egy olyan teljesen új operációs rendszer, ami képes az érintőképernyős kezelés támogatására.

 A fent leírt állítások bizonyos részletei ellenőrizhetőek az alábbi linken:

http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1blag%C3%A9p

 Ennek a cikknek az objektív, tényközlő része itt véget ér, ezért a gyengébb idegzetűeknek, illetve troll hajlamúaknak a tovább olvasást nem tudom őszintén, tiszta szívből javasolni. Alant következik ugyanis az én erősen szubjektív véleményem, amivel valószínűleg nagyon sokan nem fognak egyetérteni.

 A zseniális, új, szemet-lelket gyönyörködtető csempék, amikre a címben is utaltam... Miért is kellenek vajh? A válasz részben egyszerű, másrészt még annál is egyszerűbb.

Lássuk először a részben-t. Okostelefonon, vagy táblagépen a kezelőfelület összességében korlátozott (mitöbb kicsi) méretű, így ha azon kisméretű ikonokat helyezünk el, akkor azokat ujjheggyel eltalálni nehézkesebb, mint egy jóval nagyobbra méretezett „csempét”. Arról nem is beszélve, hogy a csempék elhelyezkedése egymás mellett mindig pontosan illeszkedő, nem csúsznak félig-meddig egymásra, ahogyan az egyszerű ikonokkal elméletileg előfordulhat. Látvány szempontjából sem utolsó, ahogy a sok kis színes csempe kitölti az egész kijelzőt (van ám „felhasználói élmény”). Ugyanakkor ez egy 21 colos (vagy nagyobb) monitoron már nem igazán szempont. Ott az ikonok is elég nagy méretűek ahhoz, hogy bőségesen kilógjanak minden irányban az ujjbegyünk alól és még így is tucatszor több fér el belőlük egy képernyőegységen, mint ahány csempe. Hiába na, nem mindenki szeret oda-vissza lapozgatni a monitoron ahhoz, hogy egy-egy alkalmazást megtaláljon. És az a teljes képernyőt kitöltő, hézagmentes csempézés leginkább azt a funkciót szolgálja hatékonyan, hogy egyéb más lehetséges, a felületen megjelenő információt tökéletesen kitakarjon.

A dolog „másrészt” része pedig a következő: Microsoftéknál úgy gondolták, hogy életbevágóan fontos valami nagyon egyedit kiagyalni a „felhasználói élmény” terén, hiszen például a nagy konkurens Apple, ezzel hódít teret a felhasználók között. Tehát lennie kell valaminek ami annyira egyedi és „cool”, hogy az emberek még az árcédulát is elfelejtik alaposabban megnézni vásárlás előtt. Sőt, még az sem baj, ha a design mögött a tartalom kissé „bicegős”. Én nem vagyok ebben ennyire biztos, mint ők, de tudomásul veszem, hogy a jelenleg zajló társadalmi átstruktúrálódás fényében ez reális. Csak nem tudom, hogy miért kell ezt az asztali PC használók széles rétegeire is ráerőltetni. Természetesen van alternatíva Microsoft berkeken belül is, ami jelenleg a Windows 7, stabilan, megbízhatóan működő, jól átlátható operációs rendszer és remélhetőleg megjelenik a jövőben valami hasonló felépítésű utódja, mielőtt még mindannyian rákényszerülnénk, hogy kicsempézzük a számítógépünket.

4 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gondeb.blog.hu/api/trackback/id/tr775681222

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Windows 8, és egyéb állatfajták 2013.12.09. 13:35:11

Múlt pénteki cikkünk szép kis vihart kavart, végül az egyik kedves vendég egy hosszabb írásműben fejtette ki a véleményét. Vele ellentétben én természetesen megadom a linkjét annak, amire reagálok, hogy akinek van kedve, az el tudja olvasni a...

Trackback: Windows 8, és egyéb állatfajták 2013.12.09. 13:33:58

Múlt pénteki cikkünk szép kis vihart kavart, végül az egyik kedves vendég egy hosszabb írásműben fejtette ki a véleményét. Vele ellentétben én természetesen megadom a linkjét annak, amire reagálok, hogy akinek van kedve, az el tudja olvasni a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.12.09. 13:44:07

Érdemes lenne legalább azt kijavítani, hogy a Windows 8 smartphone operációs rendszer is lenne. Nem az.

zsoci 2013.12.14. 21:46:40

A Vista egy jó stabil oprendszer volt, én 6 évig használtam, újratelepítés nélkül, egy átlagos notebookon, napi 10-12 órában.
Az XP-hez képest rengeteg újdonságot hordozott, különösen a memóriakezelés, működéstabilitás terén. Egyszerűen jó volt. Amiben szinte semmi újdonság sincs, ami meg van az inkább ne lenne, az a Win7. Az XP már az életciklusa közepén lassú és insatbil volt, nem bírta kí újraindítás nélkül 1 napnál tovább, a Vista 1 hétig is ment. Ne felejtsük már el, hogy a XP egy 2000 kernel volt, új multimédiás csicsákkal felvértezve, frissített driverkkel.
süti beállítások módosítása