HTML

Gondolat, ébresztő!

A többség időnként elgondolkodik különböző dolgokon. Én személy szerint azt hiszem az átlagnál kicsit gyakrabban és hosszabban teszem ezt. Elhatároztam, hogy megosztom a nyilvánossággal a gondolataim egy részét.

Friss topikok

Címkék

Színházak (2. rész)

2015.06.12. 12:06 csaki-de



Egy színházzal kapcsolatos beszélgetésünk alkalmával egy színész azt mondta nekem, hogy a baj az, hogy a rendszerváltás körüli időkben a színházakba is bevitt politika, amely akkor a nézők számára is fontos és közérthető volt, azóta sem hagyta el a színházakat. A színházi világban nem történt meg a konszolidáció, pedig a közönség egyre kevésbé kíváncsi a politikára, sokkal inkább a művészet, a színjátszás érdekelné.

Veszem a bátorságot és sokak szemében talán rebellis módon, azt állítom, hogy a Nemzeti Színház nem csak az a színházi épület, amely most a Duna parton hirdeti, hogy „íme, megépítettük!”, hanem minden olyan színház az országban, amelyben a színészek, rendezők és minden egyéb színházi dolgozó, azon munkálkodik, hogy a magyar közönség számára színházi produkciót, kulturális élményt nyújtson. Én az elkövetkezőkben mindezekről a színházakról fogok írni és még sok minden másról, ami ma a színjátszással kapcsolatban van.

 

***

 

Középfokú egészségügyi végzettséggel bírok, sohasem vonzott különösebben a színpad. Az általános iskolában ugyan magam is színpadra kerültem néhányszor, mivel a jó dramaturgiai érzékkel bíró osztályfőnökünk olyan műveket állított színpadra az évenkénti kötelező „előadói esteken”, amelyben lehetőleg az osztály minden tanulója szerepelhetett. Azonban ezek a fellépések számomra inkább kellemetlenek voltak, mivel nagyon erős önbizalomhiányban szenvedtem és a lámpaláz is mindig eluralkodott rajtam. Mindenesetre arra jók voltak ezek a fellépések, hogy viszonylagos képet kapjunk arról, milyen is a színház a színpadról nézve.

Középiskola után az alapvégzettségem mellé apránként megszereztem néhány masszőri szakirányú képesítést is. Ezek után találkoztam össze egyszer egy régi kollégiumi barátommal, Kocsis Lászlóval, aki akkor éppen Jeszenszky Endre balett mesternél folytatta tanulmányait, még kezdőként, ám az óta több színház társulatát is erősítette már és a Szegedi Kortárs Balettel vált világlátott művésszé. Általa kaptam meghívást Jeszenszky mester egy órájára, hogy megnézhessem milyen is a balett oktatás. Jeszenszky mester szívesen fogadott, mint bárki mást is, óraközben váltott velem néhány szót. Amikor megtudta, hogy mi a szakmám és, hogy elég alaposak az ismereteim a fiziológia és az anatómia területén, jó néhány dolgot elmagyarázott nekem a balett ez irányú sajátosságairól. Mivel tetszett az óra és érdekeltek azok a dolgok, amiket a nagy tapasztalatú mestertől hallhattam, rövidesen állandó vendége lettem Jeszenszky mester óráinak. Ő örült az állandó jelenlétemnek, mivel egy masszőrre nem csak a tanítványainak, hanem idős korára való tekintettel, neki is szüksége volt néha.

Ezek az órák egy ifjúsági központban voltak tartva, ahol többek között színi tanoda is működött. A mester közbenjárására rövid időn belül kaptam egy kis helységet, ahol kezdetleges rendelőt rendeztem be, itt később sok táncos (táncos jelölt) és színi növendék fordult meg. Lassan egyre több ismertnek számító színpadi táncossal és színésszel kerültem kapcsolatba meg ezen a helyen.

Akkor kerültem először közvetlenebb kapcsolatba magával a színházzal is, amikor Jeszenszky Endre tanítványai közül néhányan, köztük László barátom is, beválogatásra kerültek a Vígszínház West Side Story előadásának táncosai közé.

Ekkor léptem be először színházépületbe a művészbejárón keresztül, mivel az általam megtekintett próba, amelyről később még bővebben is fogok írni, nem volt nyilvános, így a többi bejárat zárva volt. A darab már a próba alapján is nagyon tetszett, a bemutató után többször is megtekintettem és több szereplővel is közelebbi ismeretségbe kerültem, így az évadvégi színházbúcsúztatón, mivel az épületet a következő évad folyamán felújítás miatt zárva tartották, már, mint a színház „baráti körének” tagja vettem részt. A következő évadot a színház a Nyugati pályaudvar melletti színházsátorban töltötte, ahol már mindennapos vendég voltam. Egyre gyakrabban és egyre többen vettek igénybe, mint masszőrt. Időközben a színi tanoda egyik Madách Színházban dolgozó színész-tanára is felfigyelt rám és kezdeményezte, hogy az ő színházukba dolgozzak. Nyitottságom és hajlandóságom ékes bizonyítéka ként egy előre megbeszélt időpontban el is látogattam a Madách Színházba. A portán túl nem sikerült jutnom és mintegy másfél óráig hiába vártam, hogy az én ügyemben is illetékes személy előkerüljön, vagy bármilyen egyértelmű információt kapjak a sorsommal kapcsolatban. Ez után úgy döntöttem, hogy nekem ennyire nem fontos ez az egész és, azzal az elhatározással távoztam, amit azóta is betartottam, hogy a Madách Színházban sohasem fogok dolgozni.

Mindezen közben a Vígszínházban egyre több, már akkor is sztárnak számító művésszel ismerkedtem össze és Jeszenszky Endre mester tanítványai közül is egyre többen jutottak el különböző színházak színpadaira, illetve édes testvérhúgom is színházi munkakörben helyezkedett el (a Vidám Színpadon), hogy tanulás mellett valami pénzt keressen. Ezen dolgok egybeesése miatt sok színházban megfordultam, sok színházi embert ismertem meg és engem is egyre többen ismertek meg. Már ekkor, a sátor évében szóba került, hogy a Vígszínház, mint állandó munkatársat szerződtetne engem, mivel a színpadi munka komoly megterhelése miatt a színészek és táncosok kisebb-nagyobb fizikális panaszokkal bírtak, amelyek kezelésére a masszázs ideálisnak bizonyult.

Végül is a felújított Vígszínház első évadjában (1994/95) kaptam az első szerződésemet, köszönhetően Eszenyi Enikő és az az óta sajnos elhunyt Lovasi József produkciós igazgató hatékony közbenjárásának. Még ugyanebben az évadban, szintén Eszenyi Enikőnek köszönhetően, életemben először színházi színpadra is léphettem (statisztaként). Az azután következő években sok Budapesti és jó néhány vidéki színházban is, megfordultam legalább fél tucat darabban színpadra is jutottam.

Később Kentaur barátom jóvoltából megismerkedtem a díszlet tervezésének és színpadra állításának folyamatával, amikor több éven keresztül az ő asszisztense ként is dolgoztam. Kasztner Károly a Vígszínház trükk mestere pedig a különleges kellékek és színpadi trükkök világába vezetett be, látva érdeklődésemet.

A hosszú évek alatt rengeteg ismeretre és tudásra tettem szert. Megtanultam a színházról és színházi emberekről sok mindent. Megtanultam azt is, hogy a színházi emberek közül csak kevesek kiváltsága a teljes őszinteség, mivel mindenki mindenkitől függ valamilyen szinten. Még a teljesen kíméletlenül őszintének tűnő színházi kritikusok is csak „bohóckodnak”, hiszen egyetlen olyan valós problémára sem mutatnak rá, amelynek a megoldásával bármi is jobban működne, csak csinálják a „műbalhét”, hogy a saját nevüknek reklámot csináljanak és így a cikkeiket jobban eladhatóvá tegyék. Erre a könyvre készülve sok neves és sok névtelen színházi embert megkérdeztem, rövid riportok formájában, különböző témákról, hogy a saját, esetleg hiányos ismeretanyagomat kiegészíthessem, vagy azért, hogy egy-egy témát több aspektusból is meg tudjak vizsgálni. A többségük lévén jó ismerősöm, esetleg barátom is, készséggel segített és áldozott néhány percet, félórát rám. Akadt azonban olyan is, méghozzá az ismertebbek közül, aki néhány egyszerű és valóban ártatlan kérdés megválaszolására sem vállalkozott, mert nem kívánta vállalni a felelősséget a saját szavaiért, esetleg attól tartott, hogy néhány magvasabb kérdést is felteszek, és ne adj isten még határozottan állást kell foglalnia egy-egy témában. Az évek alatt néhányszor én is inkább hallgattam, mert nem akartam magamra haragítani valakit, vagy nem akartam elveszíteni egy-egy munkát. Amikor mégis kinyitottam a számat és elmondtam a véleményemet, gyakran megütöttem a bokámat valamilyen formában. Szerencsés helyzetben voltam azonban, mert igazán csak kevés embertől függtem és ezek az emberek mindig becsületesen bántak velem. Amikor most nekiültem az írásnak, elhatároztam, hogy őszintén és alaposan utánajárva írok meg mindent, jót is, rosszat is. Természetesen nem azért, hogy bizonyítsam, én senkitől sem függök.
Remélem mindazoknak, akik olvassák, szórakoztató és egyben tanulságos is lesz.

Szólj hozzá!

Világot jelentő lécek (Kis Magyar színjátszás) 2003-2005

2015.06.01. 22:11 csaki-de



A főváros (és vele az egész ország) színházi hagyományai szoros értelembe véve mindössze kétszáz évre tekintenek vissza.”

A dolgozó nép nagy tömegei a felszabadulás után veszik birtokukba a színházakat, és alakul ki a mai igen széles körű, százezreket, sőt milliókat érdeklő korszerű színházkultúra. Budapesten ma 16 színház és 9 szabadtéri színpad működik; évente mintegy 5 és fél ezer színházi előadást tartanak, több mint 4 millió néző számára. Magában az Állami Operaházban csaknem 400 ezer, az Erkel Színházban 570 ezer, a Nemzeti Színházban pedig közel 350 ezer néző fordul meg egy év alatt.”

 

A fenti idézetek a panoráma útikönyvek sorozatban, 1961-ben megjelent „Budapest” című könyvből valók. Az az óta eltelt 44 évben sok minden változott, nem csak a hasonló témájú könyvek hangvétele (ma már nem dívik a dolgozó nép nagy tömegeit emlegetni), hanem a főváros és vele egész Magyarország színházi élete is. Csak az összehasonlítás kedvéért jegyzem le, hogy ma Budapesten 42 színházként számon tartott játszóhely működik és ezen kívül még jó néhány alkalmi, vagy hivatalosan el nem ismert (a műsorújságokban nem szereplő) „színház” is létezik. Azonban a szóba jöhető szabadtéri játszóhelyek száma 4-5-re csökkent. Ez azt jelenti, hogy 40 év alatt a színházak száma mintegy megháromszorozódott. Első hallásra úgy tűnhet, hogy ennyi színház talán már sok is, de egy ismert és elismert színművész erre a felvetésemre azt válaszolta, hogy amíg az előadások nagy része megtölti a színházak nézőtereit, addig nem lehet azt állítani, hogy túl sok színház lenne.

Mivel ebben a könyvben nem kizárólag a fővárosi színjátszással kívánok foglalkozni, hanem a magyar színjátszás egészével, nem szándékozom a fent idézett Budapest könyvre hosszasan támaszkodni. Ennek ellenére van még egy téma, amelyben forrásként használom fel, és ez a (Budapesti) Nemzeti Színház ügye. Ma már az ország nagyvárosaiban nem csak egy Nemzeti Színház működik, de az átlagemberek ugyanúgy, mint színházi szakma, mindig is a Budapesten működő Nemzeti Színházat tekintették „A” Nemzeti Színháznak.

 

Magyar nyelven első ízben 1790. Október 25-én szólalt meg a színházi múzsa, a Várszínház deszkáin ekkor lépett a közönség elé Kelemen László vezérletével az Első Magyar Nemesi Színjátszó Társaság […] Két nappal később előadásukat nagy sikerrel ismételték meg a pesti Rondellában, - ezután azonban a soviniszta német színészek és közönség két éven át nem engedte színpadra lépni a magyar társulatot. A harmadik előadásra csak 1792-ben került sor a budai ideiglenes színházban. A többi – néma csend. Kelemenék a vidéket járják, ahol van becsülete a magyar szónak. […]

Az állandó magyar nyelvű kőszínház építésének gondolata a múltszázad első éveiben vetődik fel, de három évtized múlik el, míg 1837-ben végre megnyílik a Hatvani-kapun túl, a Kerepesi országút elején a Pesti Magyar Színház néven induló, és Nemzeti Színháznak csak három év múlva átkeresztelt, nagy jövőre hivatott játékszín. […]

Sorra alapítják, építik meg a ma is fennálló pompás színházpalotákat, a Népszínházat, amelynek épületében a régi Nemzeti Színház lebontása óta a Nemzeti Színház társulata működik…”

 

Eddig szól az 1961-es történetírás. Amiről a szerzők nem tudhattak, hogy néhány évvel a könyv megjelenése után a Blaha Lujza téri épületet lebontották és a Nemzeti Színház társulata átköltözött a Hevesi Sándor téri Magyar Színház épületébe, ahol nagyjából három évtizedig működött, míg az ezredforduló után végre megépült az új Nemzeti Színház.

Ez az áttekintés közel sem teljesen pontos. A második nagy háború éveiben, illetve az azt követő időszakban a Nemzeti Színház több, átmeneti otthonban is lakott. Az viszont jól látszik, hogy a Nemzeti Színház társulata szinte sohasem „lakott” olyan színházépületben, amelyet eredetileg is Nemzeti Színház céljára terveztek és építettek. Az is jól látszik, hogy a fővárosban székelő Nemzeti Színház léte, vagy nem léte mindig is sokkal inkább politikai, mint kulturális kérdés volt. Hol dicsőbb, hol kicsinyesebb szempontok motiválták azokat, akik a nemzet színházának felépítéséért szálltak síkra.

A gyakran kaotikus, nem kellőképpen átgondolt helyzetet példázza a közelmúltban elhunyt Sinkovics Imre esete, aki a Nemzeti Színház tagja ként töltött el sok-sok évet, majd mindenféle szándéka és tevőleges részvétele nélkül egyszer csak azt kellett tapasztalnia, hogy a Magyar Színház társulatába került át, méghozzá anélkül, hogy akár ő, akár a kollégái közül is bárki társulatot változtatott volna. Ez után nem sokkal bekövetkezett tragikus halála (amely talán ezen eseményekkel is mutathat némi kapcsolódást) után azt a bravúrt is végrehajtotta, amelyet rajta kívül valószínűleg még nem sok színésznek sikerült a világon, ismét „társulatot váltott” és a Nemzeti Színház színésze ként került végső nyugalomra. Az eseményekkel kapcsolatban később egy idős kollégája némi keserűséggel a hangjában megjegyezte; „Még egy napra érdemessé váltunk arra, hogy a Nemzeti Színház tagjai legyünk.”.

Az ezredforduló után, sok bonyodalom közepette megépült színház, amelyet már valóban Nemzeti Színháznak terveztek és építettek meg, nem csak örömet okozott a nemzetnek. Úgy a színházi szakma, mint a színházlátogató közönség sajnos sok negatívummal is szemben találta magát a színház megnyitása körüli időkben. Magam is ott szorongtam a megnyitás estéjén a színház köré vont 30-80 méteres távolságot tartó kordon mögött és figyeltem az ideges biztonsági embereket és azon kiváltságosakat, akik közel mehettek a nemzet színházához. Úgy emlékszem, mi kordonon kívüliek voltunk többen…

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása