HTML

Gondolat, ébresztő!

A többség időnként elgondolkodik különböző dolgokon. Én személy szerint azt hiszem az átlagnál kicsit gyakrabban és hosszabban teszem ezt. Elhatároztam, hogy megosztom a nyilvánossággal a gondolataim egy részét.

Friss topikok

Címkék

Sörözőknek való

2014.01.17. 08:36 csaki-de

Ez a poszt egy kicsit összecseng z előzővel a sör kapcsán. Az alábbi kis történetet nagyjából tíz éve írtam a barátaim segítségével. Akkoriban még voltak ötletes (jobb-rosszabb) sör-reklámok a televízióban. Talán egy-egy szlogen (vastagon szedve a szövegben) még ismerős is lesz a kedves olvasóknak.











Egy reggel a dél-nyugati régió legnagyobb guruja AsSer, arra ébredt, hogy a család már megint kinőtte a házat és ő a hallban alszik a szófán. Amikor nagyot nyújtózott, felrúgta az állólámpát.

- Hoppá! kiáltott fel meglepetésében. – No akkor gondolkodjunk! – morogta maga elé.

Rövid tépelődés után arra a következtetésre jutott, hogy szüksége van egy új, jóval nagyobb házra. Fel is hívta az egyik építészmérnök barátját, hogy tervezzen neki egy szép nagy házat és mindenképpen konstruáljon bele 2 szalon.

- Semmi gond öregem, egy hét alatt meglesz. És egy kivitelezőt is tudok neked javasolni, a sörfőző mester ajánlásával. Ugyanis éppen nála dolgoznak a sörfőzdében, valami kisebb felújításon. – mondta a cimbora.

- Rendben, akkor átugrok az élet sörhabos oldalára és beszélek vele.

Gyorsan felöltözött és kisietett a házból. Közben dobott egy óriási hátast az előszobában, mert a felesége felmosta a linóleumot és ettől az még jobban csúszik.A kapu előtt megszólította néhány eltévedt német turista, ő gyorsan elhadarta az egyetlen mondatot, amit németül ismert:”Gut, besser, Gösser.”, aztán bevágódott a kocsijába, amit a vezető Sör István azonnal el is indított. A magánsofőr nem volt olcsó mulatság, de számára fontos volt a jéghideg elegencia. Néhány perc alatt meg is érkeztek a sörfőzdéhez, ahol hamar megtalálta a vállalkozót és tárgyalásba kezdett vele.

- Egy szép nagy házat kellene nekem felépíteni minél gyorsabban.

- Nézze ehhez legalább egy tucat férfi kell. Nem lesz olcsó… - kezdte máris az alkudozást az üzletemeber.

- Biztos, hogy nem adod egy mosolyért?! – vette át a stílust hamar ő is.

- Majd megegyezünk pár sörben, mert az ásványványvízek nem az erősségem.

- Akkor egy hét múlva várom magukat. – búcsúzott sietősen, mert még délelőtt be kellett érnie az irodába. Egyébként is rosszul érezte már magát a sörfőzdében, mert a sörszag teljesen átitatta a pólusait. Amikor beért, meg is kérdezte a titkárnője:

- Főnök, csak nem a kocsmából jön?

- Nem, egyenesen a sörfőzdéből. – válaszolt ő fanyarul.

Egy hét múlva fel is vonult a kivitelező az embereivel és nekiláttak a munkának. Ez leginkább abból állt hogy ültek, hevertek az építőanyag halmok között verték a blattot és söröztek. A gazda egy ideig csendben tűrte a semmit tevést, de aztán kifakadt;

- Mégis mi kellene ahhoz, hogy végre dolgozzanak is valamit?!

- Mondjuk egy jó pofa sör. – vágták rá a melósok.

- A családom meg én most nem ugrunk le egy-két sörért, mert nincs rá időnk, de körülnézek a hűtőben…

Kisvártatva visszatért néhány üveggel:

- Kér valaki egy Amstelt?

A melósok kissé fanyalogva átvették az üvegeket és kortyolgatni kezdték, az egyikük egyszer csak előállt egy ötlettel.

- Ma már nincs értelme dolgozni, hiszen mindjárt itt az este. Focizunk inkább egyet?

Mindannyian vadul helyeseltek és elvonultak a közeli grundra egy bőrbogyóval. AsSer alig látott a dühtől és felhívta mérnök barátját.

- Miféle lógós bandát szabadítottál te rám?

- Sajnálom öregem, én csak ajánlottam őket, de ez önmagad választása volt. – védekezett a jó barát.

Erre lecsapta a telefont mivel a barátságra való tekintettel nem akart semmi csúnyát mondani. Aztán leült a szófára és felbontott egy üveg édes-nemes, szomjat csillapító vörösbort.

Szólj hozzá!

Sör, suska, szívroham

2014.01.14. 18:02 csaki-de

 Akit valamennyire is érdekel a labdarúgás, biztosan felfigyelt arra, hogy micsoda huza-vona megy a 2022-es Katar-i világbajnokság lebonyolítási időpontja körül. A FIFA némi jóérzéssel és logikával megáldott főtitkára kijelentette, hogy nem tartja jó ötletnek a világbajnokságot a szokásos, nyári időpontban megtartani, mert akkor a rendező országban nem ritka a +45 °C sem. Valószínűleg arra gondolt, hogy ez már veszélyesen sok lenne a labdarúgók számára a pályán (az Ausztrál Openen éppen most dőlnek ki sorra a teniszező, sőt a labdaszedők is a + 40 °C-os melegben). Igen ám, de szinte azonnal ez után más FIFA tisztségviselők élénken tiltakozni kezdtek a gondolat ellen, hogy a VB egy késő őszi, esetleg téli időpontra kerüljön át.

 Mi is van valójában emögött a csatározás mögött? Elsősorban is maga a labdarúgás, ami nemzetközi szinten kitudja hány milliárd dolláros óriás üzlet. A világszerte működő több százezer klub (a legmagasabb ligáktól, a legalacsonyabban rangsoroltakig), sok-sok millió ember aki a labdarúgásból él meg. Természetesen az a pár ezer is aki valóban nagyon jól megél belőle. Nekik a VB egy bónusz, mint a tutti nyerő lottószelvényen az extra jackpot. Év közben degeszre keresik magukat a nemzeti bajnokságokban és a különböző nemzetközi kupákban, aztán négy évente jön a világbajnokság, még pármilliónyi aprópénzzel. Nekik most nagyon fájna, ha az évi rendes bevételeket nem növelhetnék ezzel a bónusszal, mitöbb esetleg be is kéne áldozniuk pár százalékot a profitjukból, mivel ha a VB-t nem a nyári holtszezonban rendezik, akkor azt, többek között, csak a nemzeti bajnokságok (stb.) rovására lehet lebonyolítani.

 Ezen kívül ott van még egy komoly réteg, aki ha nem is közvetlenül, de mindenképpen jól keres minden egyes football világbajnokságon. Ilyenek például a sör gyárak. Nyáridőben, amikor a férfinépek kiveszik a szabadságukat és letelepednek a televízió elé, egy-két rekesz sör társaságában élvezik a közvetítést. Télidőben se szabadság (mert az asszony fellázad, ha a VB-re hivatkozva ugrik a nyaralás) ami a tévézést lehetővé teszi, sem olyan meleg nincs, ami sört indokolná. És ez nemzetközi méretekre kivetítve nem két filléres bevételkiesés az adott ágazatban.

 A másik iparág a szórakoztató elektronika, azon belül is a televízió készülékek és a képrögzítő berendezések. Rendes körülmények között egy labdarúgó világbajnokság sok háztartásban komoly ér a televízió készülék cseréjéhez. Hiszen, ha az ember 2-3 hétig otthon ül a tévé előtt, akkor nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségben és méretben követi nyomon a közvetítéseket. Viszont, ha úgysincs otthon, mert egész nap hajtja a melót, akkor szinte mindegy, hogy milyen az a TV amit nem néz. És ne ringassuk magunkat abba a tévhitbe, hogy majd késő este megnézi a meccset felvételről, mert annak már nem sok értelme van a legtöbbek számára, amikor pár perccel a mérkőzés vége után az okostelefonján meg lecsekkolta az eredményt.

 Tehát összességében nagyon-nagyon sok pénzről van szó. És ennyi sok pénzért már az sem gond, ha egy tucat labdarúgó a 45 °C-os melegben ott a pályán esik össze szívroham következtében (ez egyébként manapság már szimpla időjárási körülmények között sem ritka dolog). Ahogy az angol mondja: „The show must go on.” (A show/előadás/-nak folytatódnia/mennie/ kell.), főleg ha ilyen jól fizet.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása